• +36 83 313827
  • varosukertteniakarok@gmail.com
  • Keszthely
Tájékoztató
Mit tehetünk városunkért?

Mit tehetünk városunkért?

Éljünk környezettudatosan. Sokan nem tudjuk, hogyan is kezdjünk hozzá a környezetkímélő élethez, mit tehetünk ennek érdekében.

1. lépés: Kapcsold ki

Az energiatakarékosság az egyik legfontosabb dolog, amelyet megtehetsz szénlábnyomod csökkentése érdekében. Ha az elektromos áramot készenléti állapotban hagyod, szükségtelenül veszi fel az energiát – nyomd meg azt a kapcsolót és máris sokat tettél a környezetért, ráadásul a háztartási csekkek összegét is csökkented vele.

2. lépés: Fektess környezetbarát technológiába

Tovább mennél a sima kikapcsolásnál? Figyelj rá, hogy a megvásárolt technológia, vagy eszköz minél hatékonyabb energiafelhasználással működjön. Ezzel még több energiát spórolhatsz meg, még bekapcsolt állapotban is.

3. lépés: Válts megújuló energiára

Akár szolgáltatót keresel vagy magad alakítod ki azt, minden háztartás számára remek választás. A napelem már mindenki számára elérhető és DIY megoldásokkal is tele van az internet, érdemes körbenézni, milyen lehetőségek vannak.

4. lépés: Egyél kevesebb húst

Lehet furán hangzik, de a húsfogyasztás csökkentése óriási hatással bír a környezetre. A vörös hús elhagyása – még akkor is, ha csak hetente két vagy három napot jelent- jelentős hatással bír szénlábnyomod csökkentésére.

5. lépés: Ne pazarold az ételt

Az Egyesült Királyságban évente 7,3 millió tonna ételt dobnak ki, amely nem csak az ételben és pénzben jelent jelentős pazarlást, de a hulladéklerakókban is növeli a keletkező CO2 mennyiségét.

6. lépés: Komposztálj

Ha mégis úgy alakult, hogy túllőttél a célon és felhalmozódott háztartási hulladék, ne a kukába dobd ki, hanem komposztálj. Ezzel nem csak természetes műtrágyához jutsz, de csökkenti a hulladéklerakókba kerülő hulladék mennyiségét is – és mivel így az nem anaerob módon bomlik le, nem halmozódik fel annyi metángáz sem.

7. lépés: Hasznosíts újra mindent

Nagy valószínűséggel, ha azon gondolkozol, hogy környezetbarát életmódot folytatnál, már nem új dolog számodra az újrahasznosítás. Ez a tudás azonban folyamatosan fejleszthető. Szinte minden újrahasznosítható. Mielőtt kidobnál valamit, gondold végig, mire használhatnád még?

8. lépés: Próbáld meg elfelejteni a műanyagot

A műanyag életünk minden mozzanatában jelen van, a helyettesítés azonban a legtöbb esetben megoldható máshogy is. Vásárláskor vigyél magaddal vászontáskát, abba pakolhatod a gyümölcsöket, zöldségeket is, és felejtsd el a palackozott ásványvizet.

9. lépés: Használj LED-izzókat

A LED-izzók nem csak tartósabbak a hagyományos izzóknál, de sokkal hatékonyabbak is! Ez pedig azt jelenti, hogy kevesebb energia szükséges a működésükhöz és cserélni is ritkábban kell őket – mindenki nyer. Különböző fényerővel és kivitelben kaphatók, így könnyedén az igényekhez és a helyiségekhez szabhatók.

10. lépés: Szigeteld otthonodat

A rosszul szigetelt házakat fűtési szezonban sokkal nehezebb melegen tartani, melegben pedig hamar felforrósodnak. Nem is érdemes ragozni.

11. lépés: Ételházhozszállítás

Csak képzeld el, mindenki elindul a saját autójával egy szatyor élelmiszerért, ahelyett, hogy egy autó körbevinné a városban. Ráadásul így csökkenthetők az impulzusvásárlások is. Ezzel is hozzájárulhatsz az élelmiszerpazarlás csökkentéséhez.

12. lépés: Javítsd meg!

Egy eszköz vagy berendezés javítása sokkal környezetkímélőbb, mint ha szimplán eldobnád és újat vásárolnál, még ha az utóbbi sokszor könnyebbnek és olcsóbbnak is tűnhet néha. Az interneten rengeteg Hogyan csináld videót találsz, amivel szinte bármi megjavítható. Ha pedig mégsem sikerül, valami másra még mindig jó lehet. Ezáltal is csökkented a felesleges hulladék mennyiségét.

13. lépés: Használj környezetbarát tisztítószereket

A legtöbb tisztítószerben nagyon sok káros vegyszer található, amelyek elkészítése vagy ártalmatlanítása sem környezetbarát. Sőt folyamatos használatuk károsíthatják az egészségedet és a környezetet is. A zöld tisztítószerek természetes és organikus hatóanyagaikkal sokkal kevésbé károsak.

14. lépés: Felejtsd el az autót

Ha lehetőséged van gyalog, kerékpárral vagy tömegközlekedéssel utazni, akkor azt válaszd. Az autóval közlekedés, kivéve, ha elektromos járművet használsz, nem igazán környezetbarát és jelentősen növeli a szén-dioxid kibocsátást is. Ha mégis autóba kell ülnöd, figyelj rá, hogy  minél hatékonyabban vezess: csökkentsd a sebességet, fújd fel megfelelően a gumiabroncsokat és rendszeresen ellenőriztesd a motor megfelelő működését.

15. lépés: Használj mikrohullámú sütőt

A mikrohullámú sütőben sokkal gyorsabban elkészíthetők az ételek, mint a hagyományos sütőben. Ha kicsit utánajársz, meg fogsz lepődni, mennyiféle étel elkészítésére alkalmasak.

16. lépés: Vásárolj helyben

Minél közelebb vásárlod meg az élelmiszert és más termékeket, annál kevesebb szén-dioxid képződik a szállításuk során. Sőt a helyi gazdaságot is támogatod, ami a későbbiek során nagyobb választékot is eredményez.

17. lépés: Ne repülj

A repülés az egyik legjobban környezetszennyező dolog. Valamivel több, mint egy órás repülőút során 0,15 tonna szén jelenik meg a légkörben! Próbáld minél jobban csökkenteni a repülőutak számát.Kíváncsi vagy mekkora a karbonlábnyomot hagysz a világban a repüléseid során? Itt kiszámolhatod: http://calculator.carbonfootprint.com/calculator.aspx?tab=3

18. lépés: Termelj sajátot

A saját veteményes nem csak kiváló megtakarítási lehetőség, de remek módja a szén-dioxid lábnyom csökkentésének is. Nincs kerted? Az ablakpárkányon kialakíthatsz kis minikertet, amely nem csak nagyszerű látványt nyújt, de tökéletesen alkalmas a lakásba beáramló levegő szűrésére, sőt saját gyógy, – és fűszernövényeket is nevelhetsz.

19. lépés: Ültess fát

Az ökológiai fenntarthatóság nagyon fontos a környezetbarát életmód szempontjából. Minden kivágott fa helyet ültetni kellene egy újat, így fenntartható lenne a stabil ökoszisztéma, a környezet védelme és a levegő minőségének javítása érdekében.

20. lépés: Figyelj a személyes higiéniára

A személyes higiéniával kapcsolatban számos dolgot érdemes figyelembe venni, ha valóban környezettudatos életet szeretnél élni. Az egyik legfontosabb szó, amit meg kell jegyezni – a mikroszemcsék: apró, szilárd műanyagdarabok, amelyek biológiailag nem lebonthatók, és vizeinket, környezetünket károsítják, valamint belépnek az élelmiszerláncba. Figyelj rá, hogy mosakodás, fogmosás, arcradírozás és egyéb higiéniai termékek használatához vásárolt termékek még véletlenül se tartalmazzák ezeket a szemcséket, buborékokat. A vegyi anyagok természetes tisztítószerekkel való kiváltása a legjobb módja annak, hogy tisztán tartsd magadat és a környezetedet egyaránt.